Powerpoint vs. Droposal. Melyiket teremtették ajánlatok készítésére?

A mai világban az értékesítés minden eddiginél nehezebb, hisz nagy a verseny, és a vevők is könnyebben tájékozódnak. Csak egy igazán kiemelkedő ajánlat segíthet, abban, hogy elnyerd a potenciális ügyfél figyelmét. Ilyen kimagasló eredményt pedig a legegyszerűbben és legjobban egy erre specializált eszközzel lehet elérni. De nem mindegy, hogy melyik alkalmazást használod, mert nem biztos, hogy az jelenti a tökéletes megoldást a vállalkozásodnak.

Ebben a cikkünkben megvizsgáljuk, hogy az egyik legnépszerűbb program, amit erre a célra (is) használnak, miben tért el egy modernebb felhő alapú ajánlatkészítő szoftvertől. Tehát nézzük meg, hogy mik az erősségei és hátrányai a Microsoft PowerPointnak és, hogy érdemes-e mást választani helyette.

A két szoftver nagyon különbözik egymástól, azonban sokszor használják őket ugyanabból a célból a felhasználók.

Világszerte értékesítők milliói veszik igénybe a PowerPointot prezentációk készítésére, és arra, hogy termékeiket vagy szolgáltatásaikat látványosan mutathassák be az ügyfeleknek. Ebből is látszik, hogy az elsődleges célja ennek a programnak a vizualizáció és a figyelemfelkeltés. Az ajánlatkészítő szoftver pedig a megjelenés mellett, arra is fókuszál, hogy jól megtervezett javaslatokat hozhass létre, és komplexitásának köszönhetően egyéb szolgáltatásokat is kínál. Többek között ilyen a kliensek és termékek vagy szolgáltatások adatainak tárolása és kezelése, vagy az értékesítés automatizálás és utánkövetés.

Ennek ellenére mind a PowerPoint, mind az olyan modern szoftverek, mint például a Droposal, hatékony eszközök lehetnek, amelyek magasabb szintre emelhetik az értékesítési folyamatot.

De akkor mégis melyikre lehet szüksége a vállalkozásodnak?

Nézzük meg részletesebben:

Összehasonlítás

Előnyök
PowerPoint

Nyilvánvalóan, a legnagyobb erőssége az, hogy a márka jelen van a piacon már évtizedek óta. Ennek köszönhetően nagyon kevesen vannak, akik használnak számítógépet, de még sosem alkalmaztak PowerPoint-ot valamilyen okból. Sőt, a legtöbb iskolában már egy jó ideje a tananyag része a kezelésének az elsajátítása. Emiatt bárki könnyedén összedob vele egy egyszerű szép kis prezentációt, nem nagy ördöngösség a legtöbb ember számára.

Továbbá az is fontos tényező, hogy ha már alapból van előfizetésed a Microsoft Office csomagra, mert mondjuk szükséged van a Wordre vagy Excelre, akkor a PowerPoint már a birtokodban van és nem kell más programba beruháznod.

Droposal

Ez a felhőalapú szoftver számos plusz előnnyel és hasznos funkcióval rendelkezik a PowerPointhoz képest, amelyek megkönnyítik az értékesítők munkáját, ha árajánlatkészítésről van szó. A vizuális élményeknél maradva, a Droposal több sablonjának segítségével látványos, modern dokumentumokat lehet létrehozni, ami már illeszkedik a cég arculatához színekben és stílusban is, és ami sokkal komplexebb egy diasornál, mert egyedi, és a szoftver beépített pénzügyi intelligánciájának  köszönhetően még számításokat is végez, tehát könnyedén tudsz többféle kedvezményt is adni, vagy dinamikus változtatni a számokon. Ráadásul nem kell órákat szerkeszteni, egy kattintással legenerálható a pdf, amit az integrált email funkció miatt már rögtön el is küldhetsz a szoftveren belül a megfelelő partnernek. Ezután pedig hagyhatod, hogy a rendszer automatikusan nyomon kövessen minden egyes elküldött ajánlatot.

Ha pedig pozitív válasz esetén szerződéskötésre kerül a sor, akkor az ajánlatból azt is könnyedén létre tudod hozni az alkalmazásban. Ezáltal minden ilyen folyamat hatékonyabbá válik, és a spórolt idő pénz megtakarítást is von maga után, így már rögtön az első elfogadott ajánlat után megtérül a szoftver havi díja.

‍Próbáld ki most, hogyan is működik a Droposal, teljesen ingyen, ide kattintva!

Hátrány

PowerPoint

A PowerPoint korábban említett előnye egyben a hátránya is. Mivel már nagyon régóta használják, és nagyon sokan, ezért mindenki azonnal felismeri, hogy a bemutató ezzel a programmal készült, ugyanis nem lehet túlságosan testreszabni a különböző sablonokat. Ez azt eredményezi, hogy az ajánlat azt a képet mutatja a cégről, hogy olcsó és elavult módszereket használ.

De tegyük fel, hogy annyira szemrevaló ppt-t szerkesztesz, hogy ez nem is zavar senkit. Akkor nincs is gyengesége ennek a programnak?

Nos, ha csak nagyon ritkán kell egy-egy ajánlatot kiküldened, akkor ez tökéletes lehet számodra, de ha heti, sőt napi többre van szükséged, akkor a PowerPoint igencsak kevés lesz. Mivel ez a program nem kifejezetten erre lett kitalálva, semmi olyan értékesítést megkönnyítő plusz tulajdonsága nincs, amivel időt és energiát tudnál spórolni, csupán egy szép bemutatót tudsz szerkeszteni vele. Ha nem születtél web grafikusnak, designernek még ráadásul elég hosszadalmas folyamat is lehet, akár több órás, míg egy ajánlatkészítésre készült célszoftverrel akár egy pár kattintással elkészül egy ajánlat.

Droposal

Nos, hiába kínál több sablont is a Droposal a dokumentumok elkészítéséhez, a PowerPoint-tal ellentétben nem áll rendelkezésre a klasszikus, mutatós animáció és áttűnési effektus az oldalak között. Ezen felül a Droposal nem a legolcsóbb megoldás, mint a PowerPoint, de funkcióit tekintve többet kínál az áráért mint a diakészítő alkalmazás, mivel az kifejezetten vállalkozások számára lett fejlesztve, és egy fajta CRM-ként is használható.

Támogatás és biztonság

PowerPoint

Azt hiszem azt senki sem vonja kétségbe, hogy a Microsoft egy olyan vállalat, aminek remek háttere van, és teljes mértékben megbízható. Ráadásul, ha a problémádra rákeresel az interneten, valószínűleg rengeteg fórumon, Youtube videón vagy közösségi hálón találhatsz megoldást az alkalmazás népszerűsége és ismertsége miatt, bár azt meg kell említeni, hogy élő kapcsolatot és ügyfélszolgálatot nem tartalmaz a termék ára, így lehet több idő és energia, míg a felmerült akadály kiküszöbölésére megoldást találsz.

Droposal

A Droposal az Amazon Web Services-en (AWS) fut, ami jelenleg a világ vezető felhőalapú szolgáltatója, és egyben az egyik legbiztonságosabb is, szóval nem kell tartanod attól, hogy az alkalmazás leáll és emiatt nem tudod folytatni a munkádat.
Ráadásul, adatbázis tükrözést alkalmazunk, így ha bármi történne az egyikkel, nem lenne semmilyen veszteséged, sőt, ezen felül is készülnek extra háttérmentések, hogy minden adat tökéletesen védve legyen.
Továbbá, ha bármilyen problémád akadna, 0/24 livechat és prémium ügyfélszolgálat rendelkezésedre áll.

‍Integrációk

PowerPoint

A PowerPoint könnyen integrálható a Microsoft alkalmazásokkal.

Droposal

A Droposal kompatibilis a legtöbb CRM és ERP rendszerrel, mint például a Redlent ERP-vel, sőt webáruház motorokkal is, így könnyedén átviheted a már meglévő adataidat, ha például az Unas-t használod. Ezáltal rengeteg időt spórolhatsz meg, mert nem kell minden információt duplán manuálisan bevinni a rendszerekbe. Egy pár kattintással akár több tízezer terméket fel lehet tölteni az ajánlat tételek közé. A tételeket a rendszer automatikusan rögzíti, amiből gyorsan összeállíthatod ajánlatodat.

Árak

PowerPoint

Nos, mint említettem, a Microsoft Office csomag tartalmazza a PowerPointot, így ha azt már fizeted más program miatt, akkor úgymond ingyenesen használhatod ezt is. Ha csak önállóan a PowerPointra van szükséged, akkor meg lehet vásárolni külön is, aminek az ára jelenleg 49,999 Ft.

Droposal

A szoftver használatának havi díja van, ami a szerint változik, hogy mekkora a vállalkozásod és milyen szolgáltatásokra van szükséged. Természetesen kipróbálhatod ingyen is 14 napig, utána pedig eldöntheted, hogy melyik csomagra lesz szüksége a cégednek. Starter csomaggal akár már havi 2,900 Ft-ért elkezdheted fellendíteni az értékesítési folyamatokat.

Konklúzió

Kétségtelen, hogy a PowerPoint-tal készített anyagok praktikusak, ha egy egyszerű megoldás kell arra, hogy néha elkészíts egy prezentációt vagy bemutass egy rögtönzött ajánlatot. Ezen kívül, ha személyesen tárgyalsz a potenciális ügyfelekkel, mindig jobb feldobni a mondanivalód egy prezentációval.

Összefoglalva, a Powerpointot tehát dia bemutatók és prezentációk készítésre találták ki, és arra egy kézenfekvő praktikus eszköz. A Droposal pedig ajánlatkészítésre és értékesítés automatizálásra alkották meg. Ha a legjobbat akarod kihozni magadból és a vállalkozásodból, fontos tudnod, hogy melyik szoftvernek mi az erőssége. Ha még mindig egy prezentációs szoftvert használsz ajánlatkészítésre, olyan mintha villával ennéd a levest. Igaz, hogy működhet,  de nem a leghatékonyabb megoldás, mert nem erre készült.

A Powerpoint ajánlatkészítés tekintetében egy elavult eszköz, és ha legalább heti rendszerességgel kell ajánlatot készítened és kiküldened, akkor érdemes észszerűsíteni az értékesítés folyamatát. Ehhez viszont szükséged lesz egy olyan szoftverre, ami nem csak a dokumentum elkészítésében támogat, hanem az egész üzletkötési, lezárási és utánkövetési folyamatban segít, hisz a Droposal nem csupán egy ajánlatkészítő szoftver, hanem támogatja az egész értékesítés folyamatot.  

Próbáld ki a Droposalt 7 napig ingyen és nézd meg, hogy mennyi előnnyel jár a használata!

Oszd meg te is, de csak ha tetszett