Az ajánlatod nem tükrözi vissza a branded? Ne bukj el több üzletet emiatt!

Ha egymás mellé teszed az ajánlatodat és néhány marketing anyagodat, mit látsz? Ugyanazt a témát és üzenetet, amelyek egy egészet alkotnak, vagy zavaros képek és tónusok kavalkádját, ahol semmi nem passzol semmivel? Ha utóbbit látod, nagy bajban vagy.

Tegyük fel, szükséged van egy termékre. Rákeresel a Google-ben, végigböngészel néhány szimpatikusnak tűnő honlapot, majd kiválasztasz egyet a menő arculata és a profi tartalma alapján. Tetszik, amit látsz, ezért kérsz egy demót, amit azonnal megkapsz, és pár nap próbálgatás után eldöntöd, megtaláltad, amit kerestél. Írsz az értékesítőnek, hogy küldjön egy árajánlatot neked a termékre. Egy hét múlva kapsz egy e-mailt, kinyitod a mellékletet, és… Elakad a szavad attól, amit látsz. Fekete-fehér, strukturálatlan szöveghalmaz, megfejthetetlen szakzsargonnal. Bezárod, majd örökre elfelejted.

Ez egy elég szélsőséges példa arra, amikor az árajánlat annyira nem egyezik azzal, amit a cég magáról közvetít, hogy hiába van szükséged a termékre, inkább elengeded. A másik oldalról nézve, az értékesítő valószínűleg annyira biztosra vette az ügyletet, hogy nem vette a fáradtságot arra, hogy a brand igényességével konzisztens ajánlatot állítson össze – csakhogy ezzel elbukta a szinte biztos üzletet.

Az árajánlat az értékesítési folyamat kritikus része, amit nemhogy nem szabad elhanyagolni, hanem különös hangsúllyal kell kezelni, hiszen ugyanúgy az arculat része, mint akár a weblap, akár egy direkt marketing levél. Ráadásul sok esetben előfordul, hogy az árajánlat az első “találkozás” az ügyféllel: rápillant, és akár már egy másodperc után percepciók alakulhatnak ki benne rólad.

Az árajánlatok két szinten tudják nagyon “elrontani” az ügyfélélményt, ha márkahűségről van szó: hangnem és látvány. Nézzük meg, mit jelentenek ezek a fogalmak, és hogyan lehet kijavítani a hibákat!

Hangnem – Az ajánlatod a te nyelveden beszél?

A brand része az is, ahogyan a márka az emberekkel kommunikál. Ha az értékesítési folyamat során következetlenségek merülnek fel a hangnemben, az megzavarhatja a potenciális ügyfeleket, és bizalmatlanná válhatnak.

Sok esetben a hangnem eléggé nehezen megfogható, de mutatunk néhány egyértelmű példát. A Coca-Cola például barátságos és pozitív. A Harley Davidson magabiztos és pimasz. A L’Oreal okos és finom. Te hogyan aposztrofálnád a hangnemed? És miért lennél az árajánlatodban valaki más?

A hangnembeli következetesség arról szól, hogy minden platformon ugyanúgy kommunikálsz, mert így maradsz hiteles, és így tudod megszólítani a célcsoportodat. A specifikus hangnemet azonban elég nehéz elsajátítani, főleg, hogy az értékesítők általában nem képzett szövegírók.

Mi a megoldás? Egy ajánlatkészítő szoftver és egy készséges marketinges, aki olyan újrafelhasználható tartalmakat állít össze, amik a szoftverben sablonokban tárolhatók, és az árajánlatkészítés során testreszabhatók.

Tipp: Hogyan épül fel egy modern árajánlat?

Látvány – Beazonosítható vagy az ajánlatod alapján?

Tegyük fel, küldesz egy árajánlatot, amin még logó sincs. Honnan tudja az ügyfél, hogy ez a te ajánlatod volt, nem a versenytársadé? Egy jó ajánlat persze nem áll meg ott, hogy egy Word dokumentumra rádobunk egy logót. És ez nem csak a marketing osztályt érdekli, hanem a potenciális ügyfelet is.

A megjelenés minden téren egyre fontosabb. Ha például Apple terméket vásárolunk, akkor nem pusztán egy egyedi dizájnnal ellátott tárgyat veszünk, hanem egy életérzést is, ez alkotja a brand magvát. Hiába van a piacon számos hasonló termék feleennyiért, hozzájuk nem jár a brand által közvetített életérzés, amiért sokan inkább kifizetik a felárat.

Ha a weboldalad, a hirdetéseid és az egyéb értékesítési csatornáid egységes dizájnnal rendelkeznek, miért hagynád ki ebből pont az ajánlatodat? Az ajánlat is a márkaépítés része, amit nem vehetnek önkényesen saját kézbe az értékesítők, szükség van arra, hogy a vizuális részekben is együttműködjenek a marketinggel. Egy árajánlatkészítő szoftver pedig nagyban megkönnyítheti a következetes és márkahű ajánlatok létrehozását, hiszen egy újra és újra felhasználható sablon arculati elemeit csak egyszer kell beállítani.

Tipp: Ki szeretnél tűnni ajánlatoddal a tömegből? Nézz körül sablonjaink között, és fogadd meg tippjeinket!

Ha szeretnél márkahű maradni az árajánlataidban, tegyél egy próbát árajánlatkészítő szoftverünkkel, a Droposallal, amelyben könnyedén testreszabható sablonok segítik a konzisztens árajánlatkészítést. Regisztrálj webinárunkra, ahol részletesen megismerkedhetsz a Droposal működésével, vagy próbáld ki ingyenesen! Kattints a linkre, és 14 napig használhatod a szoftvert díjmentesen, kötelezettségek nélkül.

Oszd meg te is, de csak ha tetszett