Alapfogalmak (1. rész) – Az előfizetéses model

Elindítjuk cikk sorozatunkat, melyben a modern szoftverekkel kapcsolatos alapfogalmakat osztjuk meg veletek. Sorozatunk első cikkében kifejtjük, hogy mit takar az előfizetéses model kifejezés, hogyan működik és miért lehet előnyös számodra, ha előfizetéses alapú szoftvert használsz.

Manapság, a világ számos pontján találkozhatunk már előfizetéses rendszerekkel, amik különböző iparágakban megtalálhatóak. Csak, hogy a leghíresebb nemzetközi példákkal kezdjük a felsorolást úgy mint a Netflix, Slack, HBO, New York TImes, de már a Microsoft egyes szoftverei is elérhetőek előfizetéses formában.

Magyarországon sajnos még gyerekcipőben jár az előfizetéses rendszerek elterjedése, de már vannak elöljárók, úgy mint a Számlázz.hu vagy a Billingó. Előfizetéses rendszerbe sorolhatjuk még az előfizetéses klubokat is mint pl. a Gotomarketing, Vállalkozzanyu de már internetes szolgáltatók is mint a Digi, előfizetéses modelben teszi elérhetővé a szolgáltatását.

Szoftverek tekintetében itthon sajnos többségében még mindig a dobozos telepítős, “egyszer vedd meg, jó lesz 30 évig” mentalitás uralkodik. A legnagyobb hátrányok között említhetjük, hogy az egyszeri vásárlási model nem támogatja sem a vásárlókkal való törődést, sem a szoftverfrissítést. Nem is csoda, hogy a hazai informatikai vállalatok megítélése és az ügyfél elégedettség romokban van.

Mit jelent az, hogy előfizetéses model?

Az előfizetéses üzletmodell egy olyan ismétlődő fizetési model, amelyben a szoftver használónak lehetősége van bizonyo s időszakonként pl: hetente, havonta vagy évente fizetni, cserébe folyamatos a szolgáltatás vagy a termék használat. A legelterjedtebb a havi és az éves előfizetéses model.

Az előfizetéses model egyáltalán nem újkeletű üzletmodel. Vegyük példának a legősibb előfizetéses modelt, egy újság előfizetést. A legelső nyomtatásba került újságot az 1600-as években készítették. Lehetőséged van egy darab újság vásárlásra is, de aki rendszeresen olvas, előfizethet az újságra, hogy mindig megkapja a legfrissebb tartalmat. Az újság előfizetés pedig addig jár, amíg vissza nem mondják az előfizetést.

Hogyan működik?

Az előfizetéses rendszerek egyik legnagyobb előnye, hogy folyamatosan biztosítja a termék/szolgáltatás minőségét és használatát. Ez azt jelenti, hogy miután előfizetsz, folyamatosan elérhető a szolgáltatás, azaz nem szükséges újra és újra előfizetned minden egyes alkalommal amikor használni szeretnéd a rendszert. A rendszer automatikusan magától vonja le a szolgáltatás/termék díját, cserébe folyamatosan használhatod.

Az előfizetéses rendszer rugalmasságából adódik, hogy bármikor le lehet mondani vagy megújítani az előfizetést.

Hogy néz ki ez a rugalmasság a gyakorlatban?

A havi díjas előfizetéses alapú szolgáltatás igénybevételekor a szolgáltatás nyújtása feléd folyamatos ahogy a számlázás is. Minden hónapban a rendszer az általad megadott bankkártyáról levonja a havi díjat, ami után a rendszer automatikusan küld neked egy számlát.

Egy másik egyszerű példával érzékeltetve: ha a közmű számláidat csoportos beszedéses elszámolásra állítod be, ott is havonta levonja a közmű a bankszámládról a szolgáltatásért a díjat.

Amennyiben időközben meggondoltad magad és mégsem szeretnéd használni tovább a rendszert, lemondhatod és nem kerül levonásra a havi díj a bankkártyádról, és több számlát sem kapsz.

A rugalmasságnak, azonban ára van, ezért a havidíjas előfizetésnek a díja leosztva mindig magasabbra jön ki, mintha éves előfizetést vennél igénybe. Tehát az éves előfizetés jobban megéri, akár több havidíjat is megspórolhatsz.

Az előfizetéses model rugalmassága könnyedén ad lehetőséget az előfizetés megújítására és a magasabb csomagba való átlépésre is. Mindezt megteheted önállóan 1 kattintással az otthonod kényelméből vagy akár útközben mobil telefonról, tabletről is. A megújításhoz nem szükséges konzultációt, külön szakértőt vagy az ügyfélszolgálatot hívni.

Milyen előnyei vannak egy előfizetéses rendszernek?

  1. Az előfizetéses rendszer kényelmet ad. Amennyiben tudod, hogy vállalkozásodban az előfizetéses rendszerre a jövőben is szükséged van, egy hosszú távú költséghatékony partnered lehet a sikerben.
  2. Az emberek egyre elfoglaltabbak. Pláne a cégvezetők és az értékesítők. Előfizetésnél nem kell emlékeztetned magad, hogy újravásárolj, hiszen a rendszer automatikusan megújítja helyetted az előfizetést, így neked elég az üzletre kell koncentrálnod.
  3. Gazdaságos. Egy előfizetéses rendszer nagyságrendileg olcsóbb mintha egy dobozos vagy licensz alapú szoftvert vásárolnál. Még egy induló vállalkozás is igénybeveheti, éves előfizetéssel pedig még kedvezőbb.
  4. Próbaidőszak. Az előfizetéses rendszerek egyik legnagyobb előnye, hogy vásárlás előtt egy bizonyos időkorláttal ingyen kipróbálhatod a rendszert. Előre meggyőződhetsz arról, hogy neked való-e a rendszer, mielőtt a pénztárcádhoz nyúlnál.
  5. Elérhető ügyfélszolgálat. Vásárlás után nem vagy magadra hagyva, bátran kérdezhetsz ha elakadsz. A minőségi előfizetéses rendszerek, kiemelt figyelmet fordítanak az ügyfélszolgálatra és a folyamatos vásárlói elégedettségre.

Kiknek ajánljuk a Droposal előfizetéses rendszerét?

Folyamatosan fejlődő tudatos vállalkozásoknak, értékesítőknek, akik szeretnék hatékonyabbá és átláthatóvá tenni az értékesítésüket. Ha már nem tudod utánkövetni a kiadott ajánlataidat és rengeteg ajánlatkérés érkezik be hozzád, akkor a Droposal segítségével automatizálhatod az ajánlatkészítést vállalkozásodban. Azoknak a vállalkozásoknak is ajánljuk a Droposalt, akik nagy értékű ajánlatokat adnak prémium ügyfélkörnek, ahol számít a design, és a vállalati megjelenés.

Professzionális ajánlatokat készíthetsz, amelyek kiemelnek a tömegből. Nem beszélve arról, hogy azt az időt, amit eddig az ajánlatok hegesztésével töltöttél, a vállalkozásodra is fordíthatod.

A Droposal segítségével lehengerlő árajánlatokat készíthetsz, amelyek kiemelnek a tömegből, nem beszélve arról, hogy azt az időt, amit eddig az árajánlatok hegesztésével töltöttél, a vállalkozásodra is fordíthatod. Regisztrálj és próbáld ki ingyenesen! Kattints a linkre, és 14 napig használhatod a szoftvert díjmentesen, kötelezettségek nélkül.

Oszd meg te is, de csak ha tetszett