7 tipp a gyorsabb és eredményesebb ajánlatkészítéshez

Mi a különbség árajánlat és értékajánlat között? Miért mondják, hogy utóbbi ma már az egyik legfontosabb értékesítési eszköze egy cégnek? És hogyan tehet keresztbe a manapság oly fontos felhasználói élménynek, ha rosszul szerkesztjük? Ezeknek járunk utána a hét cikkében.

A gőzgép feltalálása idején a legtöbb akkori „vállalkozó” ferdeszemmel nézett James Watt találmányára. Egyszerűen azért, mert féltek az újdonságtól, és nem merték a lovaikat valami fém masinára cserélni. Eleinte nem is ment jól az üzlet, aztán Wattnak eszébe jutott egy remek ötlet: „Mi lenne, ha szemléltetném a gőzgépem elképesztő teljesítményét?” Így aztán kiszámolta, hogy a gépe pontosan hány ló erejével ér fel. Ezzel megszületett a lóerő, mint mértékegység, az akkori „vállalkozók” pedig rájöttek, hogy mekkora fejlődési potenciál van a gőzgépben. Egy ajánlatnak két mértékegysége is van: az idő és beérkező megrendelések száma. A felhőalapú ajánlatkészítő szoftverek pedig mindkettőben fényéveket vernek a hagyományos, kézzel szerkesztett árajánlatokra.  

Árajánlat vs. Értékajánlat

Mindenekelőtt azonban érdemes tisztázni, mit is nevezünk hagyományos vagy kézzel készített ajánlatnak. Leggyakrabban azokra a dokumentumokra hivatkozunk így, amelyek például olyan mindennapi szoftverekben készülnek, mint a Word, Excel, és jobb esetben végül pdf. formátumot kapnak. Ilyenkor a készítőnek kell formáznia, szerkeszteni, tördelnie az anyagot, kitalálnia a felépítését, a tartalmát, esetlegesen képeket tologatnia. Ellenben egy felhőalapú ajánlatkészítő szoftver lényegében a munka 90%-át elvégzi helyettünk. Ha ennyi még nem győzött meg arról, hogy 2024-ben ideje digitalizálni céged ajánlatgenerálását, akkor fusd át 7 okunkat, amely sajnos vagy nem sajnos, de végleg az örök vadászmezőkre száműzi a hagyományos ajánlatkészítést.

1. Felpörgetett ajánlatkészítés

A közmondás szerint a türelem rózsát terem. Csak éppen néha nem rózsát találunk, csupán gyomokat, amelyeket azok hagytak ott, akik megelőztek minket. A lassan kiadott ajánlatok radikálisan megnövelik annak az esélyét, hogy elveszítjük az ügyfelet, hiszen konkurensünk közben beelőz minket. A gyors reagálás egy lépés afelé, hogy a potenciális ügyfelet megszerezzük, megtartsuk, akár a piacinál drágább ajánlattal is. A Droposal értékesítéstámogató szoftverével egy egyszerűen használható sablonból készíthetsz ajánlatot pár kattintással. A rendszerbe feltöltheted az összes terméked, szolgáltatásod, és azokat egyetlen klikkel hozzá tudod adni az ajánlatodhoz.

2. Nem árajánlat, értékesítési eszköz

Mégpedig rendkívül hatékonyan működő értékesítési eszköz. Árajánlat és értékajánlat között a különbséget leginkább a hatékonyságukban találjuk meg. Míg előbbi inkább az árral próbál eladni egy terméket, szolgáltatást, utóbbi a képességeket, előnyöket mutatja be. Méghozzá elképesztő profizmussal, érthetően, és ami a legfontosabb, meggyőzően. Ezzel lehetőséget biztosítva a cégednek, hogy akár a piaci árnál magasabban tudja értékesíteni termékeit, szolgáltatásait. 

3. Nem emberfüggő

A legtöbb cégnél van egy ember, aki az ajánlatokért felel. Ő tudja, hogy az hogyan is épül fel, a szükséges adatok hol találhatók. Ha ő szabadságolás, betegség, netán a vállalattól való távozás miatt kiesik a képből, az ajánlatküldés megakad, ez pedig óriási veszteségeket okozhat a cégednek. Egy felhőalapú ajánlatkészítő szoftvernél ez a veszély nem áll fel. Mivel használata könnyedén elsajátítható, így bárki, akinek hozzáférése van a szoftverhez, képes rövid idő alatt összeállítani és kiküldeni egy komplett, meggyőző értékajánlatot. 

4. Real time nyomon követhető

A kézzel készített, és mondjuk egy Gmail fiókból kiküldött ajánlatokkal ellentétben az online ajánlatkészítőkben lehetőséged van nyomon követni a dokumentumaid útját. Látni fogod például, hogy mikor történt az első megtekintés, azaz, hogy mennyi idő telt el a kiküldés és a potenciális ügyfél ajánlattal kapcsolatos első interakciója között. De látni fogod azt is, hogy mennyi ideig nézték, hányszor nyitották meg az ajánlatod. Ráadásul aktuális statisztikai adatokat is lekérhetsz, így real time nyomon követheted az állapotát. Sőt, mint vezető, azt is láthatod, hogy az egyes értékesítőid hány ajánlatot adtak ki, és azok milyen eredményeket értek el. 

5. Az ügyfélnek nem kell letöltenie semmit

Óriási helyzeti előny, ha az ügyfélnek, potenciális vevőnek nem kell letölteni semmiféle dokumentumot. Előfordulhat ugyanis, hogy az adott file-t a gépén, telefonján nem tudja megnyitni, esetleg a vírusirtója szól közbe. Egy online ajánlatkészítő szoftver azonban mindössze egy biztonságos linket küld, amit megnyitva, az ügyfél már látja is az ajánlatot. Szintén nagy előnye az értékesítéstámogató szoftvereknek, hogy online, böngészőből használható, így a gépünkre nem kell szoftvereket letölteni. Akár útközben egy mobiltelefonról is bárhonnan – ahol van internet elérés –, el tudjuk készíteni az értékajánlatunkat, és ki is tudjuk azt küldeni.

6. Radikálisan kevesebb hibázási lehetőség

A kézzel készített ajánlatok legnagyobb hátránya a hibafaktor magas aránya, illetve annak lassú javítása. Ráadásul a legjobb online ajánlatkészítők figyelmeztetnek is egy-egy esetleges hibára. Emellett nagyban növelik a felhasználói élményt is. A Droposalban készített értékajánlatok például jóval átláthatóbbak, mint a hagyományos módon készült árajánlatok. Ez pedig megnöveli az üzleti együttműködés esélyét. Egy felhőalapú értékajánlatkészítő szoftverrel egy ajánlat eredményessége akár a többszörösére is nőhet, aminek következménye egy megkönnyített hatékonyabb értékesítés lesz.

7. Több időd marad pénzt keresni

Azok, akik havonta legalább három ajánlatot készítenek, sok időt töltenek azzal, hogy azt az adott ügyfélre szabják, az email küldőbe feltöltsék a kész dokumentumot, majd azt elküldjék a potenciális ügyfélnek. Nem beszélve az ajánlat designjának kialakításáról. Egy cégvezetőtől, értékesítőtől nem várható el, hogy grafikusként is funkcionáljon. A Droposal sablonjai azonban leveszik a grafikai munkát a felhasználók válláról, és egy elegáns, állandó, ízléses megjelenést biztosítanak minden ajánlatnak. Egy olyan felhőalapú értékajánlat készítő és küldő szoftver, mint a Droposal, képes havi több tízórányi hasznos munkaidőt felszabadítani egy értékesítési csapat hasznos munkaidejében. 

Az ügyfélszerzést nagyban megkönnyíti, ha azokat a lépéseket, amit lehet, automatizáljuk. Növelhetjük a hatékonyságot például azzal, ha nem dolgozunk újra és újra egy adott feladaton. Azért ez nem hangzik rosszul, igaz?

Oszd meg te is, de csak ha tetszett