3 ok, amiért egy ajánlatkészítő szoftver növeli az eladások számát (1. rész)

Miért van szükség ajánlatokra? Sokan azt válaszolnák erre a kérdésre, hogy azért, mert a leendő ügyfélnek tudnia kell valamilyen módon az alapvető információkat, egyedi árakat és részleteket a termékről vagy szolgáltatásról.

A valóságban azonban az igazi ok, amiért órákat, sőt napokat képesek az értékesítők eltölteni egy jó ajánlat elkészítésével az, hogy minél több ügyfelet szerezzenek és ezáltal növeljék az eladásokat. Ezért nagyon fontos, hogy a kiküldött dokumentum tökéletes legyen, mind tartalmilag, mind formailag, hogy kitűnjön a cég a tömegből és a versenytársak fölé kerekedjen.

Ha egy vállalkozás hagyományos, ódivatú módszerekkel, például a Word vagy az Excel segítségével készít árajánlatokat, akkor biztosan versenyhátrányba kerül a konkurensekkel szemben. Egyszerűen nem lehet lépést tartani úgy, hogy az értékesítők és más kollégák e-mail mellékleteket küldözgetnek és keresgélnek, vagy próbálnak megosztani különböző fájlokat valamilyen módon, netalántán még papíron, nyomtatványokon próbálják nyomon követni az ajánlat éppen legújabb verzióját. A 21. században, ahol már tényleg minden digitalizált és rengeteg megoldás van az automatizációra is, ezek a régi megoldások igazán feleslegesen időigényesek és ezáltal frusztrálóak.

Ugyanis lehet, hogy elcsépelt mondás, de valóban, az idő pénz, és ha a folyamat lassúsága miatt esik el a vállalkozás egy potenciális ügyféltől, az bizony sok bevétel kiesést is jelent.

Egy komplex ajánlatkészítő szoftver, átláthatóan, mindent egy helyen kezel, sok műveletet lehet vele automatizálni és ezáltal jócskán leegyszerűsíteni az értékesítési folyamatokat. Lehetővé teszi az értékesítési csapat számára, hogy minden gyorsabban, könnyebb együttműködéssel, és akár pár kattintással, egyszerűen történjen.

Ebben a cikkben három olyan okot fejtünk ki, amelyek bebizonyítják, hogy egy ajánlatkészítő szoftver leegyszerűsítheti az egész értékesítést, javíthatja az ajánlatok, szerződések és más egyéb dokumentumok minőségét, ezáltal növelve az üzletkötések számát.

1.EGYÜTTMŰKÖDÉS

Mint említettem, a régebbi módszerekkel, amik e-mail mellékleteket küldözgetésével és fájl megosztásokkal működnek, megbonyolítják azt, hogy több kolléga egyszerre együtt dolgozzon egy-egy ajánlaton vagy klienssel, sőt a legtöbb ilyen eljárással egyszerűen lehetetlen, hogy többen együttműködve hozzanak létre egy ütős ajánlatot.

Egy felhőalapú ajánlatkészítő szoftver, mint a Droposal, újabb szintre emelik a munkatársak vagy akár különböző részlegek csapatmunkáját. Ugyanis a Droposal teret és lehetőséget a különböző felhasználók számára, hogy valós időben közreműködjenek, menedzseljék az ajánlatokat, és módosításokat hozzanak létre, függetlenül attól, hogy épp hol tartózkodnak.

Azon felül, hogy ezzel sokkal gyorsabban és eredményesebben készül el egy ajánlat, egy ilyen szoftver lehetővé teszi annak ellenőrzését is, hogy kinek van hozzáférése a megtekintéshez és a szerkesztésekhez. Ezáltal könnyű nyomon követni, hogy kik és mit változtattak az ajánlaton még a végleges jóváhagyása előtt.

Ezekben a nehezebb időkben a pandémia alatt, de utána is, talán minden eddiginél fontosabb, hogy a cégek újragondolják az értékesítési folyamatukat, és ezért ha egy szoftver megspórolhat rengeteg időt és energiát, ezzel pedig igazán magas megtérülési rátát produkálva, akkor érdemes lehet ezt az újítást megfontolni.

2. MINDEN ADAT EGY HELYEN
Minden fontos adat egy helyen egy jó ajánlathoz.

Azáltal, hogy az egész cég egy helyen és egyszerre tud dolgozni, így az összes adat központosított lesz, ezzel ugyanúgy sokkal gyorsabbá téve az egész folyamatot. A Droposallal az összes ügyfelekkel kapcsolatos információt és dokumentumot egy szoftveren tudod kezelni. Ez biztosítja, hogy a csapatok mindig a legfrissebb és legrelevánsabb adatokhoz jussanak hozzá akár pár kattintással, ezzel elkerülve azokat a szituációkat, mikor pánikolva keresgélsz a számítógépeden vagy az e-mailek között, hogy megtaláld annak a bizonyos kliensnek az egy éve elfogadott ajánlatát vagy szerződését, mert épp valamit ellenőrizned kell, vagy ideje, hogy megújítsd azt.

Ha már van egy olyan CRM-ed vagy ERP-d, amin minden fontos információt tárolsz, akkor is nagy segítség lehet egy ajánlatkészítő szoftver, ráadásul a Droposal kompatibilis a legtöbb ilyen alkalmazással, sőt webáruházakkal is, így nagyon egyszerűen átvihető minden adat, amire szükséged lehet egy dokumentum legenerálásához, legyen az egy árajánlat, szerződés vagy bármilyen más fontos irat.

Együttműködve egy ilyen rendszerrel a Droposal segít abban, hogy az értékesítési csapatnak ne kelljen több órát eltöltenie egy-egy ajánlat elkészítésével, annak formázásával, majd szerkesztésével és végül elküldésével, hisz a szoftver segítségével pár kattintással nem csak elkészítheti, de mivel minden kontakt információ már egy helyen van, így azonnal egy kattintással el is küldheti azt, majd automatikusan történhet az utánkövetés is. Így a cég biztos lehet abban, hogy egyetlen kiküldött ajánlat sem felejtődik el és veszik el a semmiben, minden, ami fontos az értékesítés ezen szakaszán, gyorsan és erőfeszítés nélkül történhet meg.

3. ÍZLÉSES ÉS PROFI AJÁNLATOK
Egy jó ajánlat professzionális megjelenésű és illeszkedik a céged arculatához.

Az ügyfeleknek kiküldött árajánlatok esetében a legtöbbször elkövetett hibák közé tartoznak a helyesírási hibák, az ódivatú vagy csúnya grafikák, vagy azok teljes hiánya, és az, hogy a dokumentum egyáltalán nem illeszkedik a vállalkozás vagy brand arculatához, ezzel olcsó és egyáltalán nem professzionális képet mutatva a cégről. Egy rosszul kivitelezett ajánlat nem kelti fel az ügyfél figyelmét, ezáltal elveszhet a szolgáltatásod vagy terméked értéke a versenytársak tömegében.

Ha manuálisan szeretnél egy Wordben vagy Excelben megtervezni egy jó és igényes, a céghez illeszkedő ajánlatot vagy szerződést, az igen időigényes feladat, mivel az értékesítők nem grafikusok és designerek. Azzal kéne időt tölteniük, amiben igazán jók, kapcsolatépítéssel és tényleges eladással. Nem beszélve arról, hogy nagyon könnyű teljesen elrontani vagy akár kis hibát véteni a készítés során, ha saját maga próbálja összeállítani a megfelelő ajánlatot.

Egy modern árajánlatkészítő szoftver lehetővé teszi, hogy a nehézkesen megszerkesztett fájlok helyett, lenyűgöző ajánlatot hozz létre egy kattintással a különböző professzionális sablonoknak segítségével. Az ajánlat színvilága és minden tartalom a te márkádat fogja tükrözni, ezáltal biztosan nem keverik össze a te dokumentumodat bármelyik másik versenytárséval. Így árajánlataid különlegesek lesznek, átláthatóak és nem utolsó sorban szakszerűek, amivel kitűnhetsz a tömegből és több esélyt adsz arra, hogy a leendő ügyfél téged válasszon.  

KONKLÚZIÓ

Ez csupán az első három legalapvetőbb ok, amiért biztosan megéri egy ajánlatkészítő szoftvert alkalmazni annak érdekében, hogy növeld az eladási számokat, azáltal, hogy leegyszerűsíted, felgyorsítod és magasabb szintre emeled értékesítési folyamatokat.

Ha ez a három ok még nem győzött meg teljesen, akkor kövesd a blogunkat, mert hamarosan további három nyomós indokot teszünk közzé, amivel már biztosan nem marad semmi kétely benned, hogy ideje bevezetni egy ajánlatkészítő szoftvert a vállalkozásodba.

Ha már most úgy érzed, hogy szívesebben megnéznéd, hogyan működik egy ilyen rendszer, akkor próbáld ki teljesen kötelezettség mentesen a Droposalt ide kattintva.

Oszd meg te is, de csak ha tetszett