10 tipp, hogyan írj meggyőző ajánlatot

Mitől lesz egy árajánlat meggyőző? Varázspálcát sajnos nem tudunk adni, de van a tarsolyunkban néhány tipp, amiket ha megfogadsz, az ajánlatod biztosan nem söprik le az asztalról.

És honnan tudod, hogy elég meggyőző az ajánlatod? Ez elég könnyen kiderül: a válasz az rá, hogy igen. Ha viszont inkább nemekkel találkozol gyakrabban, akkor ideje átvilágítanod ajánlatkészítési metodikádat. Gondoljuk újra árajánlataidat!

#1 Bizonyosodj meg róla, hogy neked való-e a lead

Ha a potenciális ügyfél nem rendelkezik megfelelő költségvetéssel, nem ideális sem méret, sem iparági szempontból, nagyon nem működik a kémia a kapcsolattartóval, esetleg nem is gondolja komolyan a közös munkát, akkor hiába töltesz hosszú órákat egy jó ajánlat megírásával, nem fogod meggyőzni semmiről. Szóval mielőtt egy betűt is legépelnél, bizonyosodj meg arról, hogy megvan az ügyfélben az a bizonyos potenciál.

#2 Mutasd meg egyértelműen, hogy érted az ügyfel problémáját

Csak úgy tudsz bárkit bármiről megggyőzni, ha mélységeiben ismered a problémáit. Ehhez meg kell hallgatni az ügyfelet, és némi kutatást végezni a témában (iparág jellemzői, kihívások, ügyfél ügyfelei stb.), az ajánlatban pedig érdemes több figyelmet szentelni magának a problémának, mint az önreklámnak. Ha az ajánlat csak rólad szól, elveszted a hitelességet, és az ügyfél is kevésbé fog nyitni feléd.

#3 Ha álltatok már üzleti kapcsolatban korábban, hangsúlyozd ki

Ha korábban már dolgoztatok együtt, és a projekt sikeresen zárult, akkor mindenképpen tegyél róla említést, hiszen nem biztos, hogy megint ugyanaz a személy olvassa majd az ajánlatodat, akivel korábban megszületett a deal. Ez segíthet megerősíteni azt az üzenetet is, hogy valóban megérted az ügyfelet.

#4 Tisztán és érthetően írd le, mi a megoldásod

Lehetőleg az ajánlat minél korábbi részében, és utána is vázold még egy párszor – az ismétlés egy nagyon hatékony meggyőzési technika. Ha következetlen vagy a megoldás tekintetében, leginkább csak gyanakvást váltasz ki az ügyfélből, ezért semmilyen az ügy szempontjából lényeges információt ne hallgass el, és ne ködösíts! Ha elbírja a téma, támaszd alá javaslatodat statisztikákkal, esetleg más bizonyító erejű hivatkozásokkal.

#5 Írd le azt is, hogyan fog működni a megoldásod

Miután elmagyaráztad, mi a megoldás, ne felejtsd el leírni a működését. Erre a legjobb, ha összeállítasz egy forgatókönyvet, amiben vázolod a projekt legfontosabb szakaszait, valamint becsléseket arról, hogy a feladatok mennyi ideig tartanak és milyen eredményekkel zárulnak. Az ügyfél így vizualizálni tudja az általad kínált megoldást.

#6 Számszerűsítsd a befektetés megtérülését

Mivel az ügyfél számára minden valószínűséggel pénzkiadást jelent majd, ha a te megoldásodat választja, jelezd felé, hogyan fog megtérülni a befektetése. Például, ha a megoldásod lehetővé teszi, hogy a munkatársak gyorsabban dolgozzanak, akkor próbáld meg számszerűsíteni, mit jelent ez az időmegtakarítás pénzben mérve.

#7 Mutasd be a csapatodat

Munkatársaid a legértékesebb erőforrásaid. Mutasd be az ügyfélnek a projektcsapatot, írd le, ki miben a legjobb, és mely feladatok tartoznak majd hozzá, valamint mondj példákat arra, hogy a csapat hogyan hajtott végre hasonló – sikeres – projekteket korábban.

#8 Figyelj a hangnemre

Ha eltalálod az ügyfél hangnemét, akkor jó esélyed van arra, hogy emocionális kapcsolat is kialakuljon köztetek – újabb hatékony meggyőzési technika. Mielőtt nekiállsz írni, gondold végig, kik ők, hogyan látják magukat, és hogyan szoktatok beszélni, majd válaszd írásban is azt a hangszínt, amit mondjuk telefonon ütnél meg velük. Arra is vigyázz, hogy bár szakértőnek kell látszanod, még véletlenül se legyen leereszkedő a hangnem, mert az elidegeníti őket.

#9 Kerüld a túlzott szakmázást

Ha túl sok a szakzsargon és technikai kifejezés, amit esetleg ügyfeled nem ért meg, akkor nem fogja meggyőzni a mondanivalód. Minél okosabbnak próbálsz látszani, ő annál inkább kirekesztettnek fogja érezni magát. Írj minél érthetőbben, ne használj idegen kifejezéseket, legyél világos és tömör, ezáltal megkönnyítheted az ajánlat megértését és megjegyezhetőségét.

#10 Győzz meg a dizájnnal is

Egy jó ajánlat megjelenésében könnyen olvasható, szellős, esztétikus és professzionális – így már első ránézésre látszik, hogy értesz ahhoz, amit csinálsz, és szavak nélkül is kiváló választásnak bizonyulsz.

Ha szeretnél csodaszép és meggyőző árajánlatokat készíteni kevesebb idő- és energiaráfordítással, regisztrálj webinárunkra, ahol részletesen megismerkedhetsz a SaaS alapú Droposal működésével, vagy próbáld ki ingyenesen! Kattints a linkre, és 14 napig használhatod a szoftvert díjmentesen, kötelezettségek nélkül.

Oszd meg te is, de csak ha tetszett